Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Η μπροστινή πλευρά του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης επί της Συγγρού όπου βλέπουμε την είσοδο με τα σκαλιά και την υποδοχή. Στα δεξιά υπάρχει ράμπα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία - χειριστές αμαξιδίου

Παρατηρήσεις/Σχόλια για Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Το ΕΜΣΤ είναι ο κορυφαίος εθνικός θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη και τον οπτικό πολιτισμό στην Ελλάδα και ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Για το Μουσείο, η τέχνη και ο οπτικός πολιτισμός αποτελούν σημαντικό παράγοντα μετασχηματισμού της εκπαίδευσης, της παραγωγής γνώσης, των εναλλακτικών αφηγήσεων, και σημαντικό όχημα για την υπεράσπιση και την προώθηση αξιών προόδου και χειραφέτησης στην κοινωνία. Μέσα από την εκθεσιακή δραστηριότητα, τις δράσεις, τα προγράμματα και τις εκδόσεις του το ΕΜΣΤ εστιάζει σε πρακτικές που εξετάζουν με κριτικό βλέμμα συνολικά την κοινωνία και τις πολιτικές της προτεραιότητες και πραγματεύονται κεντρικά ζητήματα της εποχής μας όπως η δημοκρατία, η διακυβέρνηση, η ισότητα, η οικονομία, το περιβάλλον, οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας της τεχνολογίας, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύουν τη σημασία του δημόσιου διαλόγου και των «κοινών». Το ΕΜΣΤ δίνει έμφαση σε θεματικές και ομαδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης αλλά και σε άλλες μορφές οπτικού πολιτισμού, και αναπτύσσει αφηγήσεις που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το πολυσύνθετο και διαρκώς επιταχυνόμενο παρόν μας, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα πασχίζει να συμβαδίσει με τον καλπάζοντα ρυθμό των αλλαγών.

ΑμεΑ

Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος από άτομα με κινητική αναπηρία, διαθέτει ειδικές θέσεις σε κάθε όροφο, ράμπες, κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες.

Συγκεκριμένα το ΕΜΣΤ έχει προσβάσιμη είσοδο για άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή αναπηρικά αμαξίδια στη Λεωφόρο Συγγρού.

Όλοι οι χώροι του μουσείου είναι πλήρως προσβάσιμοι σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, με ξύλινο δάπεδο, βιομηχανικό δάπεδο και μοκέτα, η οποία όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για την κίνησή τους). Επίσης, υπάρχει ανελκυστήρας κατάλληλα σχεδιασμένος και λειτουργικός για άτομα με κινητική αναπηρία.

Η έκθεση είναι προσβάσιμη οπτικά με βάση τον κώνο θέασης από ένα αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά όχι σε όλα τα εκθέματα.

Στο ΕΜΣΤ υπάρχουν αρκετά βοηθήματα για τους επισκέπτες όπως είναι το αναπηρικό αμαξίδιο, μπαστούνι με το ενσωματωμένο κάθισμα, μεγεθυντικός φακός και ωτοασπίδες.

Όλες οι τουαλέτες, εκτός από το υπόγειο (επίπεδο -1), είναι προσβάσιμες σε αναπηρικά αμαξίδια.

Πρόσβαση

Διεύθυνση

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται επί των οδών Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Αθήνα, 117 43. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία γίνεται από την είσοδο επί της Λεωφ. Συγγρού.

Βρίσκεται σε απόσταση 280μ. από τον σταθμό ΣΥΓΓΡΟΥ – ΦΙΞ του Μετρό (γραμμή 2) και 300μ. από τη στάση ΦΙΞ του Τραμ.

Δε διαθέτει χώρο στάθμευσης για το κοινό. Ο κοντινότερος διαθέσιμος χώρος βρίσκεται στον σταθμό ΣΥΓΓΡΟΥ – ΦΙΞ του Μετρό και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ώρο.

Ώρες Λειτουργίας

Τρίτη 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Τετάρτη 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Πέμπτη 11.00 π.μ. – 10.00 μ.μ.
Παρασκευή 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Σάββατο 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Κυριακή 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.

Η τελευταία είσοδος στο μουσείο είναι στις 18.30, όλες τις ημέρες, εκτός της Πέμπτης που είναι στις 21.30. Την ίδια ώρα κλείνει το ταμείο έκδοσης εισιτηρίων και το πωλητήριο.

Το ΕΜΣΤ είναι κλειστό κάθε Δευτέρα, καθώς και: 1η Ιανουαρίου, 6η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, 1η Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα, 15η Αυγούστου, 28η Οκτωβρίου, 25η και 26η Δεκεμβρίου.