Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Στη φωτογραφία βλέπουμε την πρόσοψη της εθνικής πινακοθήκης. Από την είσοδο μπροστά υπάρχει μια ράμπα για αναπηρικό αμαξίδιο. Το κτήριο είναι σε χρώμα γκρι και στην είσοδο υπάρχει το λογότυπο της εθνικής πινακοθήκης σε Ελληνικά και Αγγλικά. Το μεγαλύτερο μπροστινό μέρος του κτηρίου είναι με τζαμαρία. Στα αριστερά πριν την είσοδο υπάρχει ένα τμήμα του κήπου.

Παρατηρήσεις/Σχόλια για Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900 και βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50.

Οργανικά συνδεδεμένη με την Εθνική Γλυπτοθήκη, αποτελεί την μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, με συγκεντρωμένα περισσότερα από 15.000 έργα από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα.

Οι συλλογές της Πινακοθήκης είναι ταξινομημένες σε: Νεοελληνική Ζωγραφική, Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική, Νεοελληνική και Ευρωπαϊκή Χαρακτική – Σχέδια Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών, Νεοελληνική και Ευρωπαϊκή Γλυπτική, Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες καθώς και Φωτογραφικό και Ιστορικό αρχείο.

Έχει στο σύνολο τέσσερα παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που επεκτείνει τη δράση και τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα, ενώ βοηθάει στην εξοικείωση και του κοινού στην περιφέρεια με τις εικαστικές τέχνες. Τα τέσσερα παραρτήματα βρίσκονται σε Σπάρτη, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Αίγινα.

ΑμεΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με κινητική αναπηρία από την είσοδο μέχρι και όλους τους επισκέψιμους χώρους για το κοινό.

Το μουσείο διαθέτει, ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών με θέα στον ορίζοντα της πόλης και την είσοδο του μουσείου, ανελκυστήρα και κλιμακοστάσια, πλήρη προσβασιμότητα για άτομα με κινητική αναπηρία και σύγχρονα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα ασφάλειας.

Συγκεκριμένα η Εθνική Πινακοθήκη έχει προσβάσιμη είσοδο και προσβάσιμη οδό σε όλους τους χώρους που είναι επισκέψιμοι για το κοινό, κατάλληλα σχεδιασμένο WC για ΑμεΑ σε όλους τους ορόφους 1-2-3, στο ισόγειο που βρίσκεται το Καφέ και στο -2 που υπάρχει ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων. Υπάρχει επίσης ανελκυστήρας που πληρεί τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας για την κινητική αναπηρία. Το υλικό των δαπέδων είναι μάρμαρο και ξύλο για τη διευκόλυνση του αναπηρικού αμαξιδίου.

Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για όλες τις ηλικίες, πολλές από τις οποίες είναι και προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Τα άτομα με αναπηρία και ένας συνοδός αυτών, ο τελευταίος εφόσον οι εν λόγω ανάπηροι έχουν αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και του Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας – ΚΕ.Π.Α.) για τους κατοίκους της ημεδαπής ή ανάλογου πιστοποιητικού από αντίστοιχο αρμόδιο φορέα της αλλοδαπής.

Πρόσβαση 

Διεύθυνση

Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στη Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, στην Αθήνα. Βρίσκεται σε απόσταση ~300μ από τη Στάση Ευαγγελισμός (Μετρό Γραμμή 3), δίπλα στις γραμμές 550, 10 Στάση Πινακοθήκη και 20λ από την πλατεία Συντάγματος.

Οι θέσεις πάρκινγκ είναι μόνο για τους υπαλλήλους και όχι για τους επισκέπτες. Ο κοντινότερος διαθέσιμος χώρος βρίσκεται στον σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ώρο.

Ωράριο Λειτουργίας 

Δευτέρα: 10:00 – 18:00

Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

Τετάρτη: 10:00 – 20:00

Πέμπτη: 10:00 – 18:00

Παρασκευή: 10:00 – 18:00

Σάββατο: 10:00 – 18:00

Κυριακή: 10:00 – 18:00

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης έως και μία ώρα πριν το κλείσιμο. Συστήνεται στους επισκέπτες η χρήση πιστωτικής κάρτας για τις συναλλαγές τους.

Οδηγίες