Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης, 15 χιλ. από το κέντρο του Ηρακλείου και 10 χιλ. από την Κνωσσό. Η Μυρτιά είναι το πατρογονικό χωριό του Καζαντζάκη, το χωριό καταγωγής του πατέρα του Καπετάν – Μιχάλη και σε αυτό το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το μουσείο, έμενε ο Καζαντζάκης ή το πατέρας του όποτε επισκέπτονταν το χωριό.
Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1983 και ανακαινίστηκε ριζικά το 2009, ενώ το 2023-2024 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και πλήθος έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και πλέον είναι ένα πράσινο και σύγχρονο ψηφιακό μουσείο. Εκεί θα βρείτε ψηφιακές εφαρμογές AR με διαδραστικές οθόνες, νέες προβολές βίντεο σχετικά με τον Καζαντζάκη σε 10 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά, Κορεατικά και Εβραϊκά), ηχητικές ξεναγήσεις και ψηφιοποιημένο υλικό σε υψηλή ανάλυση και 3D.
Εκτίθενται συνολικά περίπου 650 εκθέματα σχετικά με τον Καζαντζάκη όπως προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, εκδόσεις βιβλίων του, τύπος της εποχής, θεατρικές μακέτες και κουστούμια από έργα που βασίζονταν στα βιβλία του και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του.
Persons with Disabilities
Το μουσείο Καζαντζάκη είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία από την είσοδο μέχρι και όλους τους επισκέψιμους χώρους για το κοινό.
Συγκεκριμένα, περιμετρικά της πλατείας που βρίσκονται τα κτίρια του Μουσείου υπάρχει επικλινής ράμπα που τα συνδέει. Το μουσείο Καζαντζάκη έχει προσβάσιμη είσοδο και προσβάσιμη οδό σε όλους τους χώρους που είναι επισκέψιμοι για το κοινό, κατάλληλα σχεδιασμένα WC για ΑμεΑ (στη Μόνιμη Έκθεση και στο Πωλητήριο), διαθέτει ανακαινισμένο Πωλητήριο με μεγάλη γκάμα πωλητέων ειδών εμπνευσμένα από τον Καζαντζάκη, Συνεδριακό Κέντρο, Βιβλιοθήκη, Αρχείο και Χώρο Προσωρινών Εκθέσεων. Υπάρχει επίσης ανελκυστήρας που πληρεί τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας για την κινητική αναπηρία. Το υλικό των δαπέδων είναι πλακάκι και ξύλο για τη διευκόλυνση του αναπηρικού αμαξιδίου.
Το 2022 το μουσείο ολοκλήρωσε έργα προσβασιμότητας στην Μόνιμη Έκθεση για άτομα με οπτική αναπηρία. Με την παρέμβαση αυτή δημιουργήθηκε μια διαδρομή εντός της Έκθεσης που περιλαμβάνει 10 σταθμούς με διαφορετικό περιεχόμενο ο καθένας. Η διαδρομή αυτή υποστηρίζεται από ειδικά σχεδιασμένη, αυτόνομη ακουστική ξενάγηση.
Το μουσείο διαθέτει κατάλληλα σχεδιασμένο ανελκυστήρα και για ανθρώπους με οπτική αναπηρία.
Οι σταθμοί της ειδικής διαδρομής για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνουν διαφορετικό περιεχόμενο ο καθένας όπως αντίγραφα προσωπικών αντικειμένων του Καζαντζάκη, ανάγλυφα εξώφυλλα έργων του, κείμενά του με γραφή Braille ή με μεγαλογράμματη γραφή, οπτικοακουστικό υλικό από θεατρικές παραστάσεις ή αποσπάσματα από ταινίες που βασίζονται σε έργα του Καζαντζάκη, μακέτες από θεατρικές παραστάσεις έργων του Καζαντζάκη και έργα τέχνης. Στους σταθμούς αυτούς ο ανάπηρος μπορεί να ψηλαφίσει ή και να ακούσει το υλικό του σταθμού με την ειδικά σχεδιασμένη, αυτόνομη ακουστική ξενάγηση να ενισχύει τη μουσειακή εμπειρία.
Η ειδική διαδρομή για άτομα με αναπηρία όρασης διαθέτει δική της ξεχωριστή σήμανση για τον κάθε σταθμό και λεζάντες με τον τίτλο και το βασικό περιεχόμενο του σταθμού. Η ειδικά σχεδιασμένη, αυτόνομη ακουστική ξενάγηση υποστηρίζει σημαντικά τη μουσειακή εμπειρία.
Σημαντικό είναι πως οι Σκύλοι Οδηγοί είναι απόλυτα ευπρόσδεκτοι στο μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.
Το μουσείο προσφέρει δύο οργανωμένα προγράμματα που σχετίζονται με την αναπηρία της όρασης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης «Φτάσε όπου δε μπορείς» απευθύνεται σε μαθητές του σχολείου. Μέσα από τα αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και την απτική διαδρομή της Μόνιμης Έκθεσης του μουσείου, οι συμμετέχοντες θα «ανακαλύπτουν» την οπτική αναπηρία και την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης στους μουσειακούς χώρους. Το πρόγραμμα «Καζαντζάκης για όλους» απευθύνεται σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία και αφορά στην περιήγησή τους εντός της Έκθεσης συνδυάζοντας την απτική διαδρομή με ηχητικό οδηγό, κείμενα σε μεγαλογράμματη και Braille γραφή, καθώς και συμπεριληπτικά βίντεο. Επιπλέον των οργανωμένων αυτών προγραμμάτων, το μουσείο προσφέρει ξεναγήσεις στην Έκθεση από το προσωπικό του σε ομάδες ατόμων με οπτική αναπηρία κατόπιν πρότερης συνεννόησης.
Το μουσείο Καζαντζάκη διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για όλες τις ηλικίες, όπως επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είναι και προσβάσιμες σε ΑμεΑ. Επίσης, διαθέτει χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά με ψηφιακά παιχνίδια και καρτούν βίντεο.
Το πρόγραμμα «Καζαντζάκης για όλους» απευθύνεται σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία και αφορά στην περιήγησή τους εντός της Έκθεσης συνδυάζοντας την απτική διαδρομή με ηχητικό οδηγό, κείμενα σε μεγαλογράμματη και Braille γραφή, καθώς και συμπεριληπτικά βίντεο. Επιπλέον των οργανωμένων αυτών προγραμμάτων, το μουσείο προσφέρει ξεναγήσεις στην Έκθεση από το προσωπικό του σε ομάδες ατόμων με οπτική αναπηρία κατόπιν πρότερης συνεννόησης.
Η προσβασιμότητα σε ανθρώπους με ακουστική αναπηρία αναμένεται να ενισχυθεί ριζικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Επαύξηση καθολικής προσβασιμότητας στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το διάστημα 2024-2025.
Στο μουσείο Καζατζάκη όλες οι προθήκες φέρουν ευανάγνωστες λεζάντες που επεξηγούν τα εκθέματα. Επίσης, όλα τα βίντεο που προβάλλονται στο μουσείο διαθέτουν υπότιτλους στα Ελληνικά και μερικά στα Αγγλικά. Παράλληλα, έχουν δημιουργεί ψηφιακές εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα ελεύθερες προς κατέβασμα με τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί μέσω αυτών να περιηγηθεί στη Μόνιμη Έκθεση.
Τέλος, ο προγραμματισμός του μουσείου για την περίοδο 2024-2025 προβλέπει τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων για άτομα με άνοια ή Αλτσχάιμερ και ακουστικές αναπηρίες.
Persons with disabilities and one of their companions are entitled to free admission, the latter if they have a disability of 67% or more, regardless of their country of origin, upon presentation of their identity card or passport and the Disability Certificate E.F.K.A. (decision of the Disability Certification Centre - KEPA) for residents of Greece or a similar certificate from a corresponding competent body abroad.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο και δέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από χώρες τις ηπείρους της γης. Η παγκόσμια απήχηση του Καζαντζάκη είναι ζωντανή μέσα στο Μουσείο του.
Access
Address
Το μουσείο Καζαντζάκη βρίσκεται στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης, 15 χιλ. από το κέντρο του Ηρακλείου και 10 χιλ. από την Κνωσσό. Στο μουσείο μπορεί ο επισκέπτης να έρθει με ΙΧ ή με τουριστικό λεωφορείο. Τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου έχουν τακτικό δρομολόγιο προς και από τη Μυρτιά. Η στάση της Μυρτιάς βρίσκεται 300 μέτρα από τις εγκαταστάσεις του μουσείου.
Το μουσείο διαθέτει δικό του υπαίθριο μεγάλο πάρκινγκ περίπου 100 μέτρα από τις εγκαταστάσεις του που κατά κανόνα υπάρχουν άνετες ελεύθερες θέσεις.
Ασφάλεια
Το μουσείο έχει καταρτήσει δικό του ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από το 2021. Το Σ.Α.Κ. του Μουσείου Καζαντζάκη επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.
Το προσωπικό του μουσείου που εργάζεται στη Μόνιμη Έκθεσή του έχει παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια από διάφορους φορείς, όπως ο Φάρος Τυφλών και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Opening Hours:
Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη: 09:00 – 17:00
Τετάρτη: 09:00 – 17:00
Πέμπτη: 09:00 – 17:00
Παρασκευή: 09:00 – 17:00
Σάββατο: 09:00 – 17:00
Κυριακή: 09:00 – 17:00