Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η μπροσττινή όψη του κτιρίου από απόσταση, ώστε να φαίνεται ολόκληρο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την δεξιά πλευρά και έχει μια κλίση προς τα αριστερά, ώστε να δημιουργείται βάθος. Στο σημείο που βρίσκεται ο άνθρωπος που έβγαλε τη φωτογραφία είναι ένας διάδρομος με πέτρα που πηγαίνει μέχρι την πλατφόρμα με το μάρμαρο που βρίκσεται μπροστά στην είσοδο του μουσείου. Γύρω υπάρχει αρκετός χώρος με γκαζόν. Το κτίριο του μουσείου μοιάζει με ορθογώνιο και μπροστά από την είσοδο υπάρχει ένα μεγάλο στέγαστρο με λεπτές κολόνες και μαρμάρινο δάπεδο που φιλοξενεί κάποια από τα εκθέματα. Για την είσοδο υπάρχουν στο κεντρικό μέρος σκαλιά, ενώ στα δεξιά υπάρχει ράμπα για ανθρώπους με αναπηρικό αμαξίδιο. Στα δεξιά της εισόδου υπάρχουν μπάνερ που ενημερώνουν τον επισκέπτη για την έκθεση.

Παρατηρήσεις/Σχόλια για Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Β. Ελλάδας. Με μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, με πλούσια δραστηριότητα και εξωστρέφεια είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της, αφού βρίσκεται κοντά σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΑμεΑ

Τα τελευταία χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει αρκετά στον τομέα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις του, χρησιμοποιόντας νέες τεχνολογίες και οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και για ανθρώπους με αναπηρία στους χώρους του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μουσείο έχει κάνει σπουδαία βήματα στον τομέα της προσβασιμότητας ανθρώπων με κινητική, οπτική, ακουστική αναπηρία στους χώρους του, όπως επίσης και επισκεπτών στο φάσμα του αυτισμού. Διαθέτει επίσης Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία, καθώς πληρεί όλα τα κριτήρια προσβασιμότητας, ώστε να παρέχει στους επισκέπτες του τη βέλτιστη εμπειρία.

Συγκεκριμένα, η πρόσβαση προς την κεντρική είσοδο του μουσείου γίνεται με κατάλληλα σχεδιασμένη ράμπα από τη Λεωφόρο Στρατού, στα αριστερά της εισόδου. Οι διαστάσεις της πόρτας είναι επαρκείς και για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητική αναπηρία – χειριστών αναπηρικού αμαξιδίου.

Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί από την πλησιέστερη ράμπα πεζοδρομίου μέχρι την εισοδο του μουσείου είναι περίπου 120μ. Δείτε την προτεινόμενη διαδρομή στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://www.amth.gr/proteinomeni-prosvasimi-diadromi-pros-tin-kentriki-eisodo

Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει κάτοψη κτιρίου σε εμφανές σημείο για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και η κίνηση σε αυτά επιτυγχάνεται με κλίμακες, ειδικά αναβατόρια και ανελκυστήρες με τις κατάλληλες προδιαγραφές για αναπηρικά αμαξίδια, ενώ στα κλιμακοστάσια και στις ράμπες υπάρχουν χειρολισθήρες. Στους χώρους της έκθεσης όπως και σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του μουσείου υπάρχει επαρκής χώρος για την διέλευση και την περιστροφή του αναπηρικού αμαξιδίου με λεία επιφάνεια στο δάπεδο και αντιολισθητικό υλικό. Επίσης, υπάρχουν λεζάντες και εκθέματα στο κατάλληλο ύψος, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει τα εκθέματα μέσα στο χώρο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Επισημαίνεται πως στους εκθεσιακούς χώρους υπάρχουν καθιστικά, ώστε να ξεκουράζονται οι επισκέπτες που το έχουν ανάγκη, ενώ διατίθενται αναπηρικά αμαξίδια σε περίπτωση που ζητηθεί.

Ακόμη, μέσα στο χώρο του μουσείου υπάρχει χώρος εκδηλώσεων προσβάσιμος σε χειριστές αναπηρικού αμαξιδίου από την πλευρά του κοινού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διαθέτει κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους υγιεινής για ανθρώπους με κινητική αναπηρία – χειριστές αναπηρικού αμαξιδίου σε όλους τους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος.

Πρόσβαση

Διεύθυνση
Μανόλη Ανδρόνικου 6
546 21 Θεσσαλονίκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται κοντά στα ΜΜΜ, ενώ όχημα ΑμεΑ μπορεί να σταθμεύσει στο χώρο στάθμευσης του Μουσείου. Διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης.

Δείτε την προτεινόμενη διαδρομή στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.amth.gr/proteinomeni-diadromi-pros-parkingk-amea

*Απαιτείται ενημέρωση του μουσείου πριν την επίσκεψή σας σχετικά με την στάθμευσή σας στο χώρο.

Ακόμη, επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάθμευση στα δεξιά της εισόδου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να βρεθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: https://www.amth.gr/visit/how-to-find-us

Ωράριο Λειτουργίας

15 Απριλίου – 17 Μαΐου
Δευτέρα έως Κυριακή, 9:00 – 16:00
18 Μαΐου – 15 Δεκεμβρίου
Δευτέρα έως Κυριακή, 9:00 – 17:00